השאירו פרטים לתיאום שיחת ייעוץ

X

טכנאי שיניים

עבור מרביתנו, רפואת שיניים מתחילה ונגמרת ברופא השיניים – הוא הסמכות העליונה בתחום, הוא המטפל בשיניים שלנו ואליו אנו מגיעים לכל צורך דנטלי. אך רופא השיניים לא יכול לבצע את עבודתו לבד, הוא מוקף באשי מקצוע המסייעים לו בעבודתו למשל השיננית, המזכירה הרפואית, הסייעת וכמובן – טכנאי השיניים. מה תפקידו של טכנאי שיניים במערך הטיפולי בשיניים שלנו? האם נדרשת הסמכה? מתי טכנאי השיניים “נכנס לתמונה” ומה בעצם הוא עושה?

מה הסמכתו של טכנאי שיניים?

טכנאי שיניים לומדים את המקצוע במספר מכללות בארץ או בלימודים מקבילים בחו”ל. הלימודים כוללים תחומים כמו אנטומיה של חלל הפה, מבנה פה ולסת, גילוף שיניים, ניהול מעבדת שיניים, תורת החומרים, כימיה, אתיקה ועוד נושאים נוספים. הלימודים מתחלקים בין לימודים תיאורטיים למעשיים כשבהתאם לדרגת ההסמכה המבוקשת (מיד נפרט) תיתכן בחינת רישוי בסופם. ישנם 4 סוגי הסמכה לטכנאות שיניים:

  • טכנאי שיניים מעשי – ההסמכה הבסיסית ביותר הניתנת לבוגרי קורס טכנאות שיניים בארץ או בחו”ל (נדרש ניסיון בנוסף ללימודים).
  • טכנאי שיניים מוסמך – מי שלמד קורס טכנאות שיניים של לפחות 1800 שעות ועבר בהצלחה את בחינת הרישוי הממשלתית או טכנאי מעשי בעל שנתיים ניסיון. בוגרי לימודי טכנאות בחו”ל יכולים גם הם לקבל את דרגת ההסמכה הנ”ל תחת תנאי רישוי מסוימים.
  • טכנאי שיניים בדרגת אומן – מי שקיבל רישיון טכנאות שיניים בדרגת מוסמך ומחזיק בותק של 3 שנים במקצוע בישראל או מי שמחזיק ב10 שנות ניסיון בחו”ל ועבר מבחן רישוי בארץ. שלא כמו שתי הדרגות הקודמות, כאן מדובר על אנשי מקצוע בעלי ניסיון מוכח ורב (לפחות 5 שנים בשלב זה) שהתנסו במגוון רחב של תחומי אחריות בעולם טכנאות השיניים.
  • טכנאי שיניים בדרגת מומחה – מי שקיבל את הסמכתו כטכנאי שיניים בדרגת אומן והמשיך ולמד קורס של 800 שעות לפחות להגעה לדרגת מומחה ועבר את בחינת הרישוי הממשלתית. למגיעים מחו”ל נדרש ניסיון של 15 שנה כדי לגשת לבחינה. טכנאי שיניים בדרגת מומחה הוא בעל מקצוע מן המעלה הראשונה, מומחה בתחום טכנאות השיניים בהדרגה הגבוהה ביותר המחזיק בניסיון של שנים מרובות בתחום.

מה היא אחריותו של טכנאי שיניים? מתי רופא השיניים יפנה לטכנאי?

רופא השיניים וטכנאי השיניים הם צוות – האחד לא יכול להתקיים ללא השני. רופא השיניים פונה אל הטכנאי בכל מצב בו נדרש ייצור של התקן דנטלי כלשהו, התאמה או תיקון. זה הוא תפקידו של הטכנאי – להיות זמין להתאמה מושלמת של כל התקן נדרש, לביצוע מדידות במידת הצורך, התאמות, תיקונים וכמובן, לתת את דעתו המקצועית על סוג ההתקן הנדרש, החומר ממנו מומלץ לייצר אותו, תחזוקה נכונה שלו ועוד פרטים רבים נוספים. רופא השיניים נדרש לשירותיו של הטכנאי במקרים הבאים:

כתר לשיניים

כתרים הם מעיין “כיסוי” לשיניים שעברו טיפול וזקוקים לשכבת הגנה כדי לשמור על תוצאות טיפול השיניים. כתרים מיוצרים ממגוון גדול של חומרים החל ממתכות דרך חרסינה ושילובים של השניים, זירקוניה ועוד. מכיוון שאין שתי שיניים זהות (גם לא אצל אותו מטופל) על כל כתר להיות מיוצר בדיוק לפי מידות ספציפיות ובהתאם לצורך הטיפולי. מדובר בהחלטות להן שותף טכנאי השיניים וכמובן שהביצוע – נעשה על ידי הטכנאי במעבדתו. הטכנאי הוא זה שמייצר בפועל את הכתר על ידי שימוש בחומרים הרצויים ותוך ידיעת שיטות העבודה המתאימות לכל חומר. טכנאי מקצועי ומנוסה יכול להתאים כתר בצורה כה טובה עד כי קשה מאוד עד בלתי אפשרי להבדיל בין שן שעברה טיפול בכתר לבין שן שלא – הצורה, הגוון, ההתאמה – כולם מדויקים ושומרים הן על בריאות השן והן על האסתטיקה הדנטלית של המטופל.

ציפוי חרסינה לתמיכה באסתטיקה דנטלית

בדומה לכתרים, טכנאי שיניים יכול לייצר כיסוי עדין לשיניים, דק במיוחד שמטרתו היא יצירת שורת שיניים ישרה, לבנה ואסתטית – זה הוא ציפוי שיניים. הציפוי נעשה לרוב מחרסינה (אם כי כיום ישנו שימוש גם בחומרים אחרים) ומותאם באופן אישי על ידי הרופא והטכנאי למידותיו וצרכיו של המטופל. ציפוי חרסינה לשיניים מיוצר על ידי הטכנאי תוך התאמה מושלמת לשאר השיניים (נהוג לצפות רק את ארבעת השיניים הקדמיות מכיוון שאלו הן הבולטות ביותר), ללא כל תופעת לוואי (הציפוי לא מורגש בכלל) וכמובן תוך שמירה על בריאות השיניים המצופות והסמוכות. טכנאים במעבדה מודרנית ומתקדמת יכולים לייתר את הציפוי במקום (ללא צורך בהזמנה ממעבדה בחו”ל למשל), בזמן סביר ועם תוצאות מרשימות.

השלמת טיפול שורש על ידי מבנה וכתר

טיפול שורש הוא מהטיפולים הנפוצים ביותר ברפואת השיניים. הטיפול מתמקד בניקוי שורשי השיניים ומוך השן (החלק הפנימי של השן, תחת שכבת האמייל הקשיחה) מזיהום חיידקי. ההליך לא פעם מותיר את השן חלולה ופגיעה לחדירה מחודשת של חיידקים מזיקים וכן לפגיעה ממכה חזקה או חבלה. כדי לוודא שהשן מוגנת ולהחזיר לה את החוזק, רופא השיניים עשוי לבקש ייצור של מבנה וכתר לשן. את המבנה והכתר מייצר טכנאי השיניים בהתאם למדידות מדויקות של השן המטופלת. נדרשת מידה רבה של מיומנות כאן כדי להשיג התאמה מושלמת בין המבנה לשן המטופלת ובין המבנה והשן לכתר. מדובר על דיוק של מילימטרים ספורים. עבור טכנאי שיניים מנוסה ייצור של מבנה וכתר הוא דבר שבשגרה שנעשה במעבדת השיניים בהצלחה גדולה.

גשרים לשיניים

לעיתים, למרות מאמציו של רופא השיניים, יש צורך לעקור שן שחלתה ואין להצילה. הדבר מותיר חלל במקום בו השן הייתה. ללא התערבות נוספת השיניים הגובלות באותו חלל יתחילו לנדוד לכיוונו ועצם הלסת באזור תתנוון ותתחיל להיספג על ידי הגוף (המזהה חוסר שימוש באזור). ההמלצה כיום היא להשתיל שן מלאכותית במקום (כבר נגיע לשתלים בשיניים) אך למרבה הצער הדבר לא תמיד אפשרי. למרות שתחום השתלות השיניים עבר כברת דרך בעשר השנים האחרונות, עדיין ישנם מטופלים שיאלצו (ואף כאלו שבוחרים משיקולי תקציב בעיקר) להתקין דווקא גשר בשיניים. התכנון והייצור של הגשר הוא מתפקידו של טכנאי השיניים. הרופא, המטופל והטכנאי יחליטו יחד על החומרים מהם הגשר מורכב והטכנאי יבצע את הייצור שלו בפועל.

שתלים

שתלים לשיניים מחליפים שיניים חסרות בצורה מאוד מרשימה – השתלים המודרניים מחזיקים מעמד שנים רבות, חזקים, לא נוטים לבעיות דנטליות והם הדרך הטובה ביותר לוודא את בריאות הלסת לאחר עקירת שן. את שורש השן יחליף השתל עצמו, מבנה מתכתי בצורת בורג (בדרך כלל) הנרכש על ידי מרפאת השיניים מחברות המייצרות שתלים על פי סטנדרטיים רפואיים גבוהים. אך שורש השן הוא לא הדבר היחיד שיש להחליף כמובן, כדי לבנות כותרת שן חדשה רופא השיניים יפנה לעזרתו של הטכנאי. טכנאי השיניים הוא זה שמתכנן ומייצר את השן עצמה, בוחר את שיטות הייצור המתאימות לחומר הנדרש ועושה את ההתאמות הדרושות להרכבה מושלמת של השן החדשה על הבסיס שלה. 

סדי לילה לטיפול בברוקסיזם (חריקת שיניים)

ברוקסיזם הוא מצב בו מטופל חורק את שתי שורות שיניו האחת בשנייה, בזמן שינה, ערות או שניהם. טיפול בברוקסיזם עשוי להיות מורכב (מציאת הגורם, הפסקת החריקה, שמירה על הקיים או שחזור השיניים הפגועות ועוד). כחלק מהטיפול, מרבית האנשים יתבקשו להרכיב סד לילה, מעיין קשתית המונעת את חריקת השיניים זו בזו בזמן השינה. טכנאי שיניים הם אלו המייצרים את סדי הלילה על פי מידות מדויקות ובהתאמה אישית לכל מטופל.

הלבנת שיניים

בדומה לטיפול בברוקסיזם, גם בהלבנת שיניים משתמשים לעיתים בקשתיות. הלבנה ניתן לעשות במרפאה, בבית או בשילוב של שניהם כאשר החומר המלבין נמרח על גבי הקשתית שמוכנסת לפה. את הקשתיות יש להתאים למבנה הייחודי של כל מטופל והן לצרכים הספציפיים שלו (למשל כשנדרשת הלבנה חזקה יותר בשן מסוימת). טכנאי השיניים הוא זה שיבצע את הייצור בפועל של הקשתית.

התאמה וייצור של שיניים תותבות

אחד התחומים בהם אומנותו ויכולותיו הטכניות של טכנאי השיניים נפגשים בצורה הברורה ביותר הוא בייצורן של שיניים תותבות. נכון לומר שמרבית האנשים כיום לא יאלצו להיעזר בתותבות מכיוון שלרפואת השיניים פתרונות מצוינים לחוסר שיניים אך עדיין, ישנם לא מעט מטופלים שבוחרים מסיבות שונות לא לעבור טיפולים אלא להסתפק בתותבות. על מנת לייצר שיניים תותבות נוחות, בהתאמה מושלמת (כולל קיבוע חזק ואיכותי), אסתטיות ופונקציונאליות נדרשת רמת מיומנות גבוהה מאוד. טכנאי שיניים המתמחים בתותבות הם בעלי מקצוע עם ידע וניסיון נרחב לא רק בתהליכי ייצור של התקנים דנטליים אלא גם במבנה הלסתות וחלל הפה, ארגומטריה של חלל הפה, מחזיקים בידע באנטומיה ועומסי לעיסה וכמובן – יכולות טכניות גבוהות מאוד.

התאמות ותיקונים

רלוונטי במיוחד לשיניים תותבות, התקנים זמניים וכדומה. מעבדת שיניים מקצועית יכולה לעשות התאמות להתקנים שונים גם ללא נוכחות רופא השיניים, לערוך תיקונים למשל בתותבת שנפלה, לחדש תותבות ועוד. במקרים מסוימים טכנאי השיניים יכול אפילו לתקן כתר שנסדק או גשר שנפל. 

 היכן פועל טכנאי שיניים?

משכנו של טכנאי השיניים הוא במעבדת השיניים, זה הוא מיקומו המקצועי בו נמצא גם כל הציוד הדרוש לו לייצור ההתקנים הדנטליים. המעבדה כוללת ציוד מחישוב מתקדם הו תוכנות להדמיה ותכנון התקנים שונים, חומרים המשמשים לייצור כל מגוון העזרים הדנטליים וכמובן מכשור המאפשר את הייצור במקום. מרבית מעבדות השיניים פועלות כעסק עצמי אך ישנן מעבדות המשויכות למרפאה ספציפית ומאפשרות שיתוף פעולה הדוק בין רופא השיניים לטכנאי.

טכנאי שיניים

תשובות לשאלות נפוצות:

האם כל טכנאי שיניים מוסמך לכל ייצור של התקן דנטלי?

באופן עקרוני, ברגע שטכנאי שיניים קיבל את הסמכתו הוא חופשי לעבוד בתחום ללא סייג. עם זאת, כדי לייצר התקנים מסוימים נדרשת רמה גבוהה של מיומנות וניסיון וטכנאים מתחילים באופן טבעי לא מחזיקים בכך. מטבע הדברים, ככל שלטכנאי שיניים יותר ניסיון כך יכולותיו הטכניות עולות, ככל שהוא ממשיך את השכלתו, לא קופא על שמריו וממשיך ללמוד טכניקות חדשות, להתעניין בטכנולוגיות מתקדמות ולהעשיר את ידיעותיו בתחומו כך הוא יוכל לייצר התקנים מסוגים רבים יותר.

האם יש חשיבות לניסיון של טכנאי השיניים?

במילה אחת – כן! מדובר בתחום שהוא שילוב של יכולות טכניות ואומנותיות. ייצור של התקנים דנטליים איכותיים ברמה גבוהה דורש מיומנות שנרכשת רק על ידי ניסיון בנוסף לעין אומנותית ויד עדינה. ככל שהסמכתו של הטכנאי גבוהה יותר והוא פועל שנים רבות יותר בתחום כך ביכולתו לספק תוצאות טובות יותר למטופלים.

מדוע אין טכנאי שיניים בכל מרפאת שיניים?

על מנת שטכנאי שיניים יוכל לבצע את עבודתו עליו לקבל גישה הן לחומרים והן לציוד שעלותו ותחזוקתו גבוהות. לא כל מרפאת שיניים מעוניינת או יכולה (מבחינת נפח עבודה ושיקולי כדאיות כלכלית) להחזיק במעבדת שיניים צמודה ולכן מרבית הטכנאים עובדים במעבדות של קופות החולים ובמעבדות עצמאיות הנותנות שירות למרפאות רבות.

Picture of ד"ר ארוס אלכסנדרה
ד"ר ארוס אלכסנדרה

ד"ר ארוס למדה רפואת שיניים בצרפת והחלה את עבודתה כרופאת שיניים בשנת 2010, מאז טיפלה במספר מרפאות ועברה הכשרות נוספות לרבות טיפול השתלת שתלים.
במרפאת השיניים של ד"ר ארוס ברמת השרון פועלת גם מעבדת השיניים עוז דנטל האיכותית המבצעת תיקוני אקספרס מהיום להיום לכל סוגי התותבות.

לזימון תור אנא מלאו את כל הפרטים

Loading...