השיניים שלנו נועדו לשמש אותנו מגיל הילדות ועד גיל הזהב, הן חזקות, עמידות ולא נשברות או נסדקות בקלות. אך הן אינן בלתי פגיעות לגמרי ובהחלט דורשות תחזוקה ותשומת לב לשמירה על בריאותן. אחת הבעיות שעלולות להתפתח, במיוחד בגילאים מתקדמים הם סדקים בשיניים. סדק בשן אולי נשמע כמו בעיה מינורית אך למעשה מדובר על מצב שנוטה להחמיר וחשוב מאוד לטפל בו בהקדם. איך מזהים סדק בשן? איך מטפלים בו ולמה בכלל נוצרים סדקים בשיניים?
איך מזהים סדק בשן?
על פניו, סדק בשן אמור להיראות לעיין, אך למרות שסדקים לפעמים אכן נראים בצורה ברורה, במקרים רבים לא כך הדבר ואי אפשר לראות שהשן סדוקה במבט פשוט במראה. כדי לזהות שן סדוקה יש צורך בבדיקה מקצועית ומקיפה במרפאת השיניים. לרופא השיניים כמה דרכים לבדוק האם ישנו סדק בשן, הראשונה היא בבדיקה דנטלית בסיסית בה הרופא מסתכל על השיניים בעזרת זכוכית מגדלת. בדרך כלל די בכך כדי לזהות סדקים ברורים ומשמעותיים או סימנים המעידים על סדק כמו שינויים בגוון השן. דרך נוספת היא הארת השן שמאפשרת לראות "דרך" השן ולזהות פגמים וסדקים. שיטה שלישית לזיהוי סדקים בשיניים היא על ידי שימוש במקל נשיכה. המקל קטן ועשוי פלסטיק, הרופא יבקש לנשוך את המקל בעדינות ולדווח על התחושה. אם מופיע כאב בזוויות מסוימות ישנו חשד כי בשן יש סדק.
איך נוצר סדק בשן?
סדקים בשיניים נוצרים משתי סיבות: פגיעה בשן או עששת. טראומה באזור הפנים, מכה חזקה או חבלה בשיניים, נשיכה של משהו קשה (למשל אגוז, חתיכת מתכת או אבן שהסתתרה בתוך אוכל וכדומה) עשויה לגרום לנזק לשן. הסיבה השנייה היא עששת. עששת היא למעשה זיהום חיידקי המוביל להרס השיניים. העששת מתרחשת בדרך כלל בשל היגיינה דנטלית לא נאותה או מפאת גיל מתקדם. סיבות אחרות ונדירות יותר כוללות נטייה גנטית לפיתוח בעיות דנטליות, מחלות סיסטמתיות ועוד. העששת הורסת את השן, פוגעת ביציבותה ויכולה לגרום גם לסדקים קלים וגם לסדקים עמוקים המגיעים עד לשורשי השיניים.
סוגי סדקים בשיניים
סדקים בשיניים יכולים להתרחש בכל אחת מן השיניים שלנו אך ישנה התייחסות שונה במקצת לסדקים בסוגי שיניים שונות:
סדק בשן קדמית
הסיבה הנפוצה ביותר לסדק בשן קדמית היא חבלה. כשאנו נופלים, השיניים הקדמיות שלנו פגיעות במיוחד לקבלת מלוא עוצמת המכה. זו גם הסיבה שבגללה סדקים בשיניים קדמיות נפוצות בילדים קטנים שנוטים לקפוץ, לרוץ, להשתולל ובאופן בלתי נמנע – ליפול ולהיחבל. במקרים מסוימים סדק בשן קדמית יכול להתאחות אך חשוב לא להזניח אותו בכל גיל ולהגיע למרפאת השיניים לבדיקה וטיפול.
סדק בשן טוחנת
שיניים טוחנות הן השיניים ש"עובדות" הכי קשה מבין כל השיניים שלנו. הן ממוקמות בפנים הפה ואחראיות על טחינת המזון שאנו אוכלים. מיקומן מקשה על ניקיון יסודי שלהן בעזרת מברשת שיניים ומכיוון שלא קל לראות אותן פעמים רבות קשה לזהות בעיה באופן עצמאי. לרוב, סדק בשן טוחנת מתפתח בעקבות עששת.
סדק בשן עם כתר
שן שכוסתה בכתר בדרך כלל עברה שיקום בעבר ולכן היא מעט יותר פגיעה מהשיניים האחרות. במידה וישנו כאב או מופיעים סימנים חיצוניים (למשל פס כהה בקו החניכיים) חשוב לא להזניח את המצב ולהגיע לבדיקה. כדי לאבחן את השן הרופא ירצה להסיר את הכתר, לערוך בדיקה מקיפה של השן והשחזור שנעשה בה ובמידת הצורך להחליף אותו ואת הכתר.
איך מתקנים שן סדוקה?
הטיפול בשן סדוקה תלוי בסיבה ובחומרה של הסדק. אם מדובר בסדק כותרתי, כלומר כזה שמוגבל לכותרת השן, (החלק העליון הנראה לעין) ניתן לטפל בו בדרך כלל בעזרת כתר או טיפול בסתימה. אם הסדק עמוק יותר ומקורו בעששת טיפול שורש וכתר הם אופציה. אם הסדק עמוק והתפתח לכדי שבר שמגיע עד לשורשי השן ברוב המקרים אין מנוס אלא לעקור את השן. כמובן שרופא השיניים יעשה כל שביכולתו כדי להציל את השן, לרפא אותה ולשמר את שלמותה ובריאותה טרם המלצה על טיפולים נרחבים. רופא שיניים מקצועי ובעל ניסיון יספק מספר אופציות, יסביר את אפשרויות הטיפול ויחד עם המטופל, תוך שקילת היתרונות והחסרונות של כל אפשרות ולאור התקציב העומד לרשותו, יוחלט על תכנית שיקום לסדק.