אבנית בשיניים היא לא תופעה שפוגעת רק בפן האסתטי של הפה אלא גם יכולה לגרום לנזק ממשי שיצריך טיפולי שיניים נרחבים. הופעה של אבנית מתרחשת כאשר המטופל אינו מקפיד על צחצוח תקין של השיניים, שימוש בחוט דנטאלי והקפדה על תזונה בריאה. כאשר מופיעה אבנית בשיניים, ניתן לנסות ולהסירה בטכניקות שונות בבית אך הפתרון היעיל ביותר הוא לגשת למרפאת השיניים ולקבל טיפול על ידי איש מקצוע.
מהו רובד הפלאק?
רובד הפלאק הוא שכבה רכה ודביקה שמצטברת על השיניים. גוון הפלאק הוא צהוב בהיר של ביופילם אשר נוצר באופן קבוע בשיניים. השילוב של רוק, מזון ונוזלים יוצר חיידקים אשר נאספים באזורי המפגש של השיניים והחניכיים. שכבת הפלאק מכילה חיידקים אשר מייצרים חומצות שתוקפות את שכבת ההגנה של השן שנקראת אמייל והן עלולות לפגוע גם בחניכיים. כאשר אותם מצבורי חיידקים אינם מוסרים באמצעות חוט דנטאלי וצחצוח שיניים, יכול להיווצר נזק קבוע לשיניים כמו עששת, מחלות בחניכיים והצטברות של אבנית.
מה הקשר בין פלאק לבין הצטברות אבנית בשיניים?
כאשר שכבת הפלאק אינה מוסרת באופן קבוע, המינרלים מהרוק שאנו מייצרים גורמים לשכבת הפלאק להתקשות ולאורך זמן היא הופכת לאבנית. הסרה של שכבת הפלאק יכולה להיעשות בבית אך מרבית המקרים של אבנית מצריכים ניקוי אבנית בשיניים על ידי שיננית או רופא שיניים. האבנית היא מצבור בגוון צהוב או חום שנוצר כתוצאה מהתקשות של שכבת הפלאק על השיניים. כיוון שהצטברות האבנית נצמדת בחוזקה לשכבת המייל, הסרה שלה לרוב נעשית במרפאת השיניים. הופעה של אבנית היא שכיחה יותר אצל מטופלים מבוגרים שנוטים לעשן ומטופלים שסובלים מיובש בפה. ככל שהמטופל יותר מבוגר, הצטברות האבנית נעשית יותר תכופה ויש לטפל בה.
מה גורם להצטברות של פלאק ואבנית?
כאשר רוק, מזון ונוזלים מצטברים בפה, הם מייצרים סביבה שמאפשרת צמיחה של חיידקים. ישנם מזונות מסוימים שמעודדים את התפשטות החיידקים וביניהם פחמימות, סוכרוז ועמילן. מאכלים כמו ממתקים, עוגות ואף פירות יכולים לגרום לעלייה בהימצאות חיידקי הפלאק. אותם חיידקים עלולים לגרום לדלקת בחניכיים, עששת ואף מחלות חניכיים מתקדמות ולכן חשוב להקפיד על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטאלי ולטפל במקרים של אבנית בהקדם האפשרי. כיוון ששכבת הפלאק "מתחבאת" באזורים שבין החניכיים לשיניים, אין דרך להימנע לחלוטין מהצטברות הפלאק, אך הקפדה על היגיינת הפה תקטין משמעותית את האפשרות של התפתחות אבנית בפה.
כיצד ניתן לזהות פלאק ואבנית?
שכבת הפלאק יכולה להיות בגוון צהבהב אך לעיתים היא גם שקופה ולכן קשה להבחין בה. ביקורת קבועה אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה תבטיח איתור מוקדם של הבעיה. רופא השיניים ישתמש במכשור מיוחד לאיתור פלאק ואבנית ויבצע גם ניקוי יסודי של השיניים במידת הצורך. כל מטופל הוא בעל סט מיוחד של שיניים ורופא השיניים יכול גם להנחות את המטופל כיצד לבצע ניקוי שיניים יסודי שמותאם למבנה הפה והשיניים שלו על מנת למנוע מהצטברות של פלאק ואבנית.
אבנית שחורה ודרכי טיפול
מקרים של אבנית שחורה בשיניים ניתן לאבחן באמצעות בדיקה של השיניים וגילוי כתמים חומים או אפורים על השן. במרבית מן המקרים, הכתמים יופיעו בצד הפנימי או על פני השטח של השיניים הטוחנות. במקרים אלה, קיימת סבירות גבוהה גם שייווצרו חורים זעירים בשכבת האמייל באזורים שבהם השן כבר נפגעה. מקרים של אבנית שחורה בשיניים חייבים להיות מטופלים על ידי רופא השיניים ובמרפאה שבה יערכו בדיקה שתזהה את הסיבה להופעת האבנית ושם גם יתאימו את אופי הטיפול לבעיה. הרופא ינסה לבצע הסרה של האבנית באמצעות מכשור דנטאלי מיוחד ואף מכשירים אולטרא סוניים שיסייעו בפירוק והסרת האבנית. במקרים שבהם המטופל גם יאובחן עם עששת, רופא השיניים ייאלץ לבצע הסרה של החלק הפגוע בשן כיוון שלא ניתן יהיה להסיר את האבנית באמצעות ניקוי פשוט. במידה ומדובר במקרה של עששת מתקדמת, המטופל יצטרך לעבור טיפול שורש והנחה של כתר או שתל שיניים על מנת לשחזר את השן ולהעניק לפה מראה אסתטי.
מניעת אבנית – איך להסיר את שכבת הפלאק?
על מנת להימנע מהופעה של אבנית יש להקפיד על הסרת שכבת הפלאק באופן קבוע. לשם כך ישנן שתי שיטות עיקריות שכוללות צחצוח השיניים ושימוש בחוט דנטאלי. הסרת שכבת הפלאק וחשיפתה למרכיביםאנטי בקטריאליים יימנעו צמיחה והתפשטות של חיידקים בפה. מברשת שיניים חשמלית נחשבת למאוד יעילה ומסייעת להיפטר משכבת הפלאק. הקפידו לצחצח את השיניים פעמיים ביום למשך שתי דקות בכל פעם והחליפו את ראש המברשת אחת לשלושה חודשים. צחצוח השיניים אינו מבטיח הסרה של כל שכבת הפלאק, לשם כך יש להשתמש בחוט דנטאלי מדי יום על מנת להוציא את כל המזון בחלל הצר שבין השיניים. מומלץ להשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד כיוון שהן יעילות בהסרת שכבת הפלאק. שטיפה עם מי פה גם היא יכולה לסייע בחיסול החיידקים וצמיחה מחדש של שכבת הפלאק.
הסרת אבנית אצל שיננית
שלא כמו שכבת הפלאק, הסרת אבנית בשיניים מצריכה ביקור אצל שיננית או רופא השיניים. האבנית צמודה בחוזקה לשכבת האמייל ולכן חשוב לגשת אל רופא השיניים במידה ומבחינים בסימנים של הצטברות אבנית. הגעה לניקוי שיניים אחת לחצי שנה תבטיח הסרה מקצועית של הצטברות האבנית. באמצעות מכשיר בעל קצה שדומה לוו, רופא השיניים או השיננית יגרדו מהשן את האבנית שהצטברה. במקרים שבהם מדובר בשכבה עבה של אבנית שגרמה למחלת חניכיים, הרופא יכול להמליץ על ניקוי שיניים יותר עמוק ויסודי. את שכבת הפלאק ואבנית מסירים מעל ומתחת לקו החניכיים ובמקרים מסוימים ניתן אף להשתמש בלייזר על מנת לחסל חיידקים שהצטברו עמוק בתוך כיס החניכיים.