השאירו פרטים לתיאום שיחת ייעוץ
דף הבית > כתרים
אחת הדרכים בהן רופא השיניים יכול לשקם שן שעברה טיפול היא על ידי כתר. הכתר מגן על שן שנחלשה בעקבות עששת, עוזר לשמור על חוזקן של שיניים שנושאות בעומסי לעיסה משמעותיים ויכול לשמש גם לשיפור המראה הכללי של השיניים. כתרים עברו כברת דרך בעשרות השנים האחרונות וכיום, לרפואת השיניים יש מגוון גדול של סוגי כתרים להציע החל מכתר חרסינה פשוט ועד לכתרי זירקוניה באיכות גבוהה.
ברמה הבסיסית, כתר לשיניים הוא פשוט כיסוי המגן על השן. ברפואת השיניים משתמשים בכתרים בעיקר כדי לשמור על שן שעברה טיפול נרחב וזקוקה לייצוב והגנה. הדוגמא הקלאסית היא כתר לאחר טיפול שורש. הטיפול משאיר את השן חלולה, לפעמים לגמרי, לאחר שהרופא הוציא את תוכן השן והשורשים שלה. כדי לשקם את השן, רופא השיניים יבצע שחזור שלה כולל כתר – השלב הסופי בתהליך השיקום.
כתרים הם גם השלב האחרון בתהליך של השתלת שיניים. במקרים בהם רופא השיניים לא יכל להציל שן חולה ולא היה מנוס מלעקור אותה, יומלץ על שתל דנטלי. השתל הוא בורג שמחליף את השורש של השן, מעל השתל מורכב מבנה שיקומי ומעליו – הכתר.
סיבה נוספת לביצוע כתרים היא ציפוי שיניים לתיקון פגמים אסתטיים. מי שלא מרוצה ממראה השיניים שלו, מהגוון שלהן, מפגמים קלים בצורה של השיניים, מי ששבר שן (בעיקר קדמית) או סובל מרווחים לא אסתטיים יכול להיעזר בכתרים כדי לשפר פלאים את הנראות של השיניים.
כתרי חרסינה מאוחים למתכת הם הכתרים הלבנים הקלאסיים שכולנו מכירים, הכתר בנוי מבסיס מתכת ועליו מורכב ציפוי חרסינה. סוג זה של כתר נמצא בשימוש שנים רבות והוא ככל הנראה נפוץ ביותר מבין כל סוגי הכתרים לשיניים מכיוון שהוא מציע איזון מצוין בין עלות סבירה בהחלט לאיכות טובה. איכותו של הכתר וגם מחירו נקבעים בעיקר על ידי סוג החומרים ממנו הוא מיוצר. ככל שסגסוגת המתכת כוללת אחוז גבוה יותר של מתכות אצילות (שאינן מחלידות ואינן מתפרקות) הכתר יחשב לעמיד יותר, פחות נוטה לבלאי לאורך זמן ואיכותי יותר. הכתרים מיוצרים במעבדת השיניים על ידי טכנאי שיניים לפי מדידות מדויקות שהרופא מבצע. ניתן לחלק את הכתרים ל-4 סוגים:
• מתכת בסיס – ציפוי חרסינה על בסיס מתכת פשוטה, לא כולל מתכת אצילה בכלל.
• מתכת חצי אצילה – בסיס הכתר כולל 25% עד35% אחוז מתכת אצילה (בדרך כלל פלדיום).
• כתר מסוג High Noble – מכיל מעל 50% מתכת אצילה.
• כתר מתכת אצילה מלא – כתר המכיל מעל 90% מתכת אצילה באיכות גבוהה כמו זהב או פלטינה.
כתרי חרסינה מאוחים למתכת פחות מומלצים לשיניים קדמיות. הסיבה היא אסתטית בעיקרה, המתכת אמנם מצופה חרסינה לבנה אך היא עדיין משקפת אור באופן שעשוי לגרום לשן להיראות פחות טבעית. בנוסף, עם השנים עלולים להיווצר שינויים בגוון החניכיים עד להופעת פס מתכתי בבסיס השן (בעיקר למי שסובל מנסיגת חניכיים וכאשר הכתר עשוי כולו ממתכת בסיס ללא שילוב מתכות אצילות). עם זאת, עדיין מדובר בפתרון מצוין בתקציב סביר בהחלט.
יתרונות: מחיר השווה לכל כיס וברמות איכות משתנות המאפשרות כמעט לכל מטופל להיעזר בכתר לשיקום שיניים. בנוסף, הכתר פשוט לייצור והרכבה, כל רופא שיניים יכול לבצע מדידה והרכבה של כתר מתכת מאוחה לחרסינה.
חסרונות: הרופא נאלץ להסיר חומר שן רב יחסית מהשן הטבעית כדי למנוע השתקפות של המתכת מבעד לחרסינה. התוצאה היא שן שברירית יותר. כמו כן, עם הזמן המתכת עשויה לגרום לשינויי גוון בשן הטבעית ולהופעת פס מתכתי בבסיס השן. כאשר הכתר באיכות נמוכה המתכת עלולה “לדלוף” אל החניכיים ולגרום למחלת חניכיים. כתר מסוג זה לא ניתן לביצוע אם ידועה רגישות למתכות.
כתרי חרסינה טהורה עשויים מחרסינה בשילוב חומרים כמו זכוכית ליצירת כתר עמיד מאוד מצד אחד ואסתטי מאוד מצד שני. דוגמא טובה לכתרי חרסינה מלאה הם כתרי Lithium Disilicate) EMAX). מכיוון שהכתרים לא כוללים מתכת כלל, אין חשש לפגיעה בחניכיים ולהיווצרות פס מתכתי האופייני לכתרים באיכות נמוכה. כתרי חרסינה טהורה מתאימים במיוחד לשיניים קדמיות מכיוון שהם מאפשרים מעבר אור דרכם בדומה מאוד לשן טבעית. ניתן להגיע לתוצאות מרשימות ביותר גם אם מדובר בשיקום של שן אחת.
יתרונות: כל היתרונות האסתטיים של חרסינה ללא השבירות היחסית שלה. ניתן לשקם שן בודדת עם תוצאות אסתטיות מרשימות.
חסרונות: מחיר גבוה יותר מכתר חרסינה מאוחה למתכת, נדרשת מיומנות גבוהה מטכנאי המעבדה המייצרים את הכתרים וגם מהרופא בהרכבת הכתרים, לא כל רופא שיניים מחזיק בניסיון עם כתרי חרסינה מלאה שכן מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית.
הזירקוניה היא חומר דמוי יהלום (דומה ליהלומים מלאכותיים בתעשיית התכשיטים) בעל שקיפות גבוהה והחזר אור הקרוב לשיניים הטבעיות שלנו. הזירקוניה קשה ועמידה, חזקה ביותר ובעלת תאימות ביולוגית גבוהה בגוף האדם (לא כוללת מתכת, לא מגיבה בכלל עם רקמות הגוף). היתרון הגדול של כתר הזירקוניה הוא בדרך בה הוא משקף את האור – הכתר נראה מאוד טבעי, קשה להבחין בינו לבין השיניים הטבעיות הסמוכות לו. ברוב המקרים, כשמדובר בכתר זירקוניה הכוונה היא לבסיס הכתר, המחליף את הבסיס המתכתי. מעל הבסיס מורכב ציפוי חרסינה. אך ישנם גם כתרים מזירקוניה מלאה (מונוליטיים), אלו משמשים בעיקר בשיניים אחוריות בשל חוזקם והיכולת שלהם לעמוד בעומסי לעיסה כבדים. טכנאי שיניים מנוסים יכולים להגיע לתוצאות מאוד מרשימות עם כתרי זירקוניה, גם מלאים וגם בציפוי חרסינה.
יתרונות: תאימות ביולוגית גבוהה, אין חשש ל”זליגה” של מתכת לחניכיים, כתר ברמה אסתטית מצוינת. מתאים גם לשיניים קדמיות (בציפוי חרסינה) וגם לאחוריות. עשוי מחומר קשיח דמוי יהלום שקשה מאוד לשבור או לסדוק ולכן מתאים גם למי שסובל מברוקסיזם (חריקת שיניים).
חסרונות: נדרשת הכשרה ומיומנות ספציפיים הן מטכנאי המעבדה בייצור הכתר והן מהרופא המרכיב אותו. לא כל רופא שיניים מחזיק בידע והניסיון להרכבת כתרי זירקוניה. מחיר גבוה יחסית לסוגים אחרים של כתרים.
שרה הרצברג
“טופלתי ע״י רופאת השיניים אלכסנדרה בצורה מאד מיקצועית ומדוייקת עברתי טיפול שיניים שכלל טיפול שורש ומבנה כלל לא היו לי כאבים גם יום לאחר הטיפול עכשיו יש לי כתרים ואני מרגישה כאילו הם השיניים הטיבעיות שלי בנוסף במקום פועלת מעבדת שיניים שעושה רושם מיקצועי ואכן התוצאה מדהימה תודה לאלכסנדרה וכל הצוות”.
כתר מסוג זה עשוי כולו מזהב 24K ועליו שכבת חרסינה. היתרון של הכתר הוא בתאימות הביולוגית הגבוהה שלו (זהב היא מתכת אצילה שאינה מחלידה ואינה מגיבה עם גוף האדם). החיסרון הוא מחירו הגבוה. כתרים אלו כמעט ולא נמצאים בשימוש כיום, הם הוחלפו בעיקר על ידי כתרי הזירקוניה שכן מחירם דומה והזירקוניה מציעה פתרון פשוט יותר.
הכתר הקלאסי “של פעם”, עשוי כולו מתכת כהה. השימוש העיקרי של כתרים יצוקים הוא בשיניים הטוחנות האחוריות מכיוון שהם חזקים מאוד ויכולים לשאת בעומסי לעיסה כבדים. כיום, ממעטים להשתמש בכתרים יצוקים משום שהם בולטים בצבעם ופוגעים באסתטיקה הכללית של השיניים ורפואת השיניים המודרנית יכולה להציע פתרונות טובים יותר.
כתר זמני, עשוי מחומר פלסטי. המטרה של הכתר היא לשמש סוג של “ממלא מקום” עד לייצור והנחת הכתר הקבוע. כתרים זמניים מתאימים לשימוש של ימים עד שבועות בודדים ולא לשימוש קבוע.
הבחירה בין כתר אחד לאחר היא החלטה משותפת בין הרופא לבין המטופל. הבחירה מתחילה בצורך השיקומי. הרופא יבחר את סוגי הכתרים המתאימים ביותר לשיקום השן הספציפית בהתאם למצב השן, המיקום שלה (עוד על ההבדל בין שיניים אחוריות לקדמיות בהמשך) הבריאות הדנטלית והכללית וכמובן – לאור הניסיון שלו בסוגי הכתרים השונים. הרופא יציע מספר חלופות כשלכל סוג כתר היתרונות והחסרונות שלו, יסביר על החומרים מהם הכתרים מיוצרים, איך כל כתר מונח על גבי השן ומדוע הוא ממליץ על כתר כזה או אחר. יחד עם המטופל ותוך התחשבות בתקציב שלו יבחר סוג הכתר.
למרות שבאופן עקרוני ניתן להניח כל סוג של כתר על כל שן בהחלט ישנם שיקולים שונים כשמדובר בשיניים אחוריות וקדמיות. שני השיקולים העיקריים הם עמידות הכתר בעומסי הלעיסה והאסטיקה שלו. שיניים אחוריות, במיוחד הטוחנות, נושאות במרבית עומסי הלעיסה ולכן, כל שינוי בהן חייב להתאים כך שלא יפגע ביכולת שלהן לעמוד בעומסים הללו. כתרים בשיניים אחוריות חייבים להיות עמידים במיוחד מסיבה זו בדיוק. מבחינה אסתטית, מכיוון שכמעט ולא רואים את השיניים האחוריות, ניתן להסתפק בכתר כהה בתקציב נמוך או כתר לבן אך באיכות אסתטית פחותה. בשיניים קדמיות השיקול הוא הפוך, הן כמעט ולא נושאות בעומסי לעיסה ולמעשה משמשות אותנו מעט מאוד מהבחינה הזו. אך השיניים הקדמיות, במיוחד העליונות הן אלו שבולטות בזמן אכילה, דיבור וחיוך. כאן השיקול העיקרי הוא האסתטי ולכן על הכתר לא רק להיראות מצוין בפני עצמו, אלא גם להתאים לשיניים הסמוכות מבחינת מבנה וגוון.
הנחת כתר היא השלב האחרון בשיקום שיניים כך שכל ההכנות המוקדמות (כמו טיפול שורש למשל) כבר נעשו וכל מה שנותר לרופא הוא לקבע את הכתר במקומו ולכן אין הכנות מיוחדות שעליכם לבצע. תוכלו לקבוע את התור במרפאה בכל שעה שנוחה לכם ולחזור לשגרת החיים מיד עם סיום ההליך. אין צורך להיות בצום, ניתן לשתות ולאכול כרגיל לפני ההגעה למרפאה.
הנחת הכתר היא פעולה פשוטה בדרך כלל, כל התהליך כולו אורך זמן קצר בלבד ולא כולל אי נוחות מיוחדת למטופל. כמובן שלפני שהכתר יונח סופית על השן, ישנן הכנות מוקדמות שהרופא חייב לבצע. התהליך מתחיל בהשחזה עדינה של השן ליצירת כמה שיותר שטח מגע בין הכתר לשן. לאחר מכן הרופא יקח מדידות מדויקות של השן אותן הוא שולח למעבדת השיניים. הטכנאים הם אלו שמייצרים את הכתר בפועל, במקרים מסוימים ניתן לקבל את הכתר כבר באותו היום, לעיתים ידרש זמן רב יותר ויש לחזור לפגישה שניה במרפאה. במקרים אלו מקובל להיעזר בכתר זמני לשמירה על השן מפני נזקים אפשריים וכמובן כדי לא לפגוע באסתטיקה של הפנים, במיוחד אם מדובר בשן קדמית.
משהגיע הכתר הסופי, הרופא יניח אותו במקומו ויוודא שהוא אכן עשוי לפי המידות הנכונות, שהוא “יושב” כמו שצריך על השן, לא מפריע לשיניים סמוכות, משתלב יפה עם השיניים האחרות ולא מורגש בסגירת הלסתות. אם הכל כשורה, זה הזמן לקבע את הכתר במקומו. הקיבוע נעשה על ידי שימוש בדבק ייעודי. הרופא מורח את החומר על השן ומניח את הכתר. הקיבוע לא כואב, לא כולל תופעות לוואי כלשהן ונחשב למהיר ופשוט.
ההנחיה היחידה לאחר הנחת כתר היא לא לאכול ולשתות שעתיים לאחר ההליך. הרופא ימליץ לכם לא ללעוס מסטיק או לאכול מזונות דביקים (כמו תמרים לחים) למשך כמה ימים מחשש שאלו עלולים להזיז את הכתר ממקומו. כמובן שמדובר במשנה זהירות מכיוון שהכתר מודבק בחוזקה. מעבר לכך, אין הנחיות מיוחדות לאחר הנחת כתר, אין צורך להישאר להשגחה ותוכלו לחזור לשגרת היומיום שלכם מיד עם צאתכם מהמרפאה, אין צורך לקחת אנטיביוטיקה או משככי כאבים, אתם לא אמורים להרגיש אי נוחות מיוחדת או רגישות כלשהי.
כתר איכותי שבוצע בשיטות עבודה מודרניות ועשוי מחומרים עמידים יכול לשרת את בעליו ללא כל צורך בתיקון קרוב ל-10 שנים. כמובן שהבריאות הדנטלית והבריאות הכללית משפיעים על אורח חייו של הכתר. את מרבית הכתרים יש להחליף לאחר כ-6 עד 7 שנים.
כתרים לשיניים מיוצרים מחומרים קשים ועמידים, תוך מחשבה על חוזק הכתר והשימוש בשן. לכתרים אין נטייה ליפול או להישבר אך מומלץ בכל זאת לשמור על כמה הנחיות פשוטות בבחינת “לא להתגרות בגורל”. רוב הכתרים מצופים חרסינה, חומר עמיד אך לא בלתי פגיע לחלוטין. אם יש לכם כתר חרסינה, במיוחד בשיניים קדמיות, המנעו מלהשתמש בשיניים לפתיחת אריזות, פיצוח אגוזים וכל פעולה שעלולה לסדוק את הכתר.
בנוסף, הגורמים המשפיעים על בריאות השיניים הטבעיות וחלל הפה שלנו משפיעים גם על הכתרים – עששת, מחלות חניכיים ונסיגת חניכיים, מצבים בריאותיים שונים כמו סוכרת לא מאוזנת, עישון סיגריות, נטילת תרופות מסוימות ועוד יכולים גם הם לפגוע בכתרים. הדרך הטובה ביותר לשמור על הכתרים היא להקפיד על היגיינה דנטלית נכונה, צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי על בסיס קבוע, ביקורים סדירים אצל השיננית ומעקב במרפאת השיניים.
המחיר של כתר לשיניים תלוי במידה רבה בסוג הכתר והחומר ממנו הוא מיוצר. למחיר הכתר עצמו מתווסף כמובן גם שכרו של הרופא ועלות הטיפול הדנטלי שבגללו נדרשת הנחת הכתר מלכתחילה. מחירו של כתר יכול להתחיל בכ-1700 ש"ח (כתר חרסינה מאוחה למתכת) ויכול להגיע גם לכמה אלפי שקלים אם מדובר בכתר מחומר איכותי במיוחד כמו זירקוניה.
בעיקרון התשובה היא כן. הנחת כתר היא מיומנות בסיסית שכל רופא שיניים מוסמך בה כחלק מלימודיו והכשרתו. עם זאת, לא כל סוג של כתר נבנה ומונח באותו אופן וישנם סוגי כתרים הדורשים ניסיון ומומחיות מסוימת כדי לבצע נכון. כך למשל אם אתם שוקלים כתר זירקוניה, מומלץ מאוד לבחור ברופא שיניים שיש לו ניסיון עם הכתרים הללו באופן ספציפי.
כתרים לשיניים שמיוצרים בשיטות מודרניות ומחומרים איכותיים, מונחים על ידי רופא מיומן ומקצועי עם ניסיון בכתרים לא נוטים ליפול. במקרים נדירים, כתר יכול ליפול למשל בעקבות קבלת מכה חזקה, מחלת חניכיים מתקדמת וכדומה. במידה והכתר שלכם נפל, התקשרו מיד למרפאת השיניים לקבלת הוראות מן הרופא. בדרך כלל, ההמלצה היא להגיע למרפאה מהר ככל האפשר כדי לקבע את הכתר חזרה במקומו. בינתיים, אפשר להחזיר את הכתר בזהירות למקום ולהדביר אותו עם מעט דבק לשיניים תותבות או משחת שיניים.
המטרה של כתר לשיניים היא לחזק את השן, בדרך כלל אחרי טיפול שמשאיר את השן חלשה (כמו טיפול שורש). סיבה נוספת לכתרים לשיניים היא שיפור האסתטיקה, בעיקר בשיניים קדמיות. רופא שיניים מקצועי ובעל ניסיון ידע להמליץ על כתר כשיש צורך בכך ולהמנע מהנחת כתר במידה והטיפול לא היה נרחב מספיק כדי להצדיק תוספת של כתר. כמובן, שבמידה והרופא חושב שכתר לא יצליח לשפר את הבריאות והעמידות של השן הוא ימליץ על פתרונות אחרים. אם מדובר על כתרים לציפוי שיניים קדמיות לצרכים אסתטיים בלבד, גם כאן הרופא יכול להמליץ על אלטרנטיבות כמו הלבנת שיניים (פתרון פחות קבוע וכזה שלא מתאים למי שרוצה גם לשפר את המבנה של השיניים ולא רק הגוון).
ד"ר ארוס למדה רפואת שיניים בצרפת והחלה את עבודתה כרופאת שיניים בשנת 2010, מאז טיפלה במספר מרפאות ועברה הכשרות נוספות לרבות טיפול השתלת שתלים.
במרפאת השיניים של ד"ר ארוס ברמת השרון פועלת גם מעבדת השיניים עוז דנטל האיכותית המבצעת תיקוני אקספרס מהיום להיום לכל סוגי התותבות.